ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ ပင္သာယာေရး ေကာ္မတီႏွင့္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါး ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန (FDA) တို႔ ပူးေပါင္း၍ ကမ္းနားလမ္း ည ေစ်းတန္းရွိ ေစ်းသည္မ်ားအား သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာ အစား အစာမ်ား ေရာင္းခ်ေရး အသိ ပညာသင္တန္းေပးမည္ဟု သ တင္းရရွိသည္။
ႏိုင္ငံေတာ္၏ အတိုင္ပင္ခံ ပုဂၢိဳလ္ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္၏ ၫႊန္ၾကားမႈေၾကာင့္ ယင္းအစီအ စဥ္ကို ညေစ်းတြင္ စတင္ေဆာင္ ရြက္မည္ျဖစ္ၿပီး သန္႔ရွင္းလတ္ ဆတ္၍ ေရာဂါကင္းရွင္းေသာ အ သားငါးမ်ား ေရာင္းခ်ေရးႏွင့္ အ စားအစာမ်ား ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းၿပီး လံုၿခံဳစိတ္ခ်ရန္ရည္ ရြယ္၍ မၾကာမီ သင္တန္းေပးႏိုင္ ရန္ စီစဥ္ေနေၾကာင္း ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မ တီ (YCDC) ၊ တိရစၧာန္ေဆးကုႏွင့္ သားသတ္႐ံုမ်ားဌာန လက္ ေထာက္ဌာနမွဴး ေဒါက္တာလွေမ ဦးကေျပာသည္။
‘‘FDA ရဲ႕ဦးေဆာင္မႈနဲ႔ ေစ်း ဌာနရယ္၊ က်န္းမာေရးဌာနနဲ႔အစ္ မတုိ႔က ပူးေပါင္းပါ၀င္ၿပီးေတာ့ သင္တန္းပို႔ခ်မယ္။ ေနရာက ေတာ့ သိမ္ႀကီးေစ်းအေပၚထပ္မွာ ပါ။ အဓိကကေတာ့ သိသင့္တဲ့ အသားငါးေတြရဲ႕ အပူခ်ိန္အႏၲ ရာယ္ေပါ့။ အသားထုတ္လုပ္ၿပီး တာနဲ႔ ဥပမာ- မနက္ဆုိ ၃ နာရီ၊ ၄ နာရီ ဆို အသားထုတ္လုပ္ၿပီးၿပီ။ အဲဒါ ကို ၆ နာရီထည့္ေပါင္းရင္ မနက္ ၉ နာရီ၊ ၁၀ နာရီေပါ့။ ပ်မ္းမွ်ေျပာ ရရင္ ၁၀ နာရီေနာက္ ပိုင္းဆို အသားကို တစ္ခုခုေတာ့ လုပ္ရေတာ့မယ္။ ေရခဲ႐ိုက္မွာ လား၊ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္မွာ လား။ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ျပဳတ္မ လား၊ ဒါမွမဟုတ္ ကင္မလား တစ္ခုခုေပါ့။ အဲဒါမွမဟုတ္ဘူးဆို ရင္ ဒီအသားကို ဒီအတိုင္းထားရင္ ပုပ္ကုန္မွာေလ။ အသားကို အ ရည္အေသြး မေျပာင္းသြား ေအာင္၊ အရည္အေသြးေကာင္း ေအာင္ ဘယ္လိုျပန္ၿပီးထိန္းသိမ္း မလဲဆိုတာ အဲဒီဗဟုသုတေတြ ကို ျပန္မွ်ေ၀ဖို႔ပါ’’ ဟု ေဒါက္တာ လွေမဦးကေျပာသည္။
အသားထုတ္လုပ္ၿပီးေျခာက္ နာရီေက်ာ္လွ်င္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ျခင္းႏွင့္ ေရခဲ႐ိုက္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ရန္လိုအပ္ၿပီး ထိုသို႔မျပဳ လုပ္ပါက အသားမ်ားျပာလာ ျခင္း၊ အသားတြင္ပါ၀င္ေသာ ပ႐ို တိန္းၿပိဳကြဲျခင္း၊ အသားအေရာင္၊ အနံ႔မ်ား ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ေနာက္ ဆံုး၌ပုပ္သိုးပ်က္စီးမည္ျဖစ္သည္။ ယင္းအသားမ်ားကို စားသံုးမိလွ်င္ အသားထဲရွိ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ားသည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္တြင္း ၀င္ေရာက္၍ အထက္လန္ ေအာက္ေလွ်ာ ေရာ ဂါ၊ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာ ေရာဂါႏွင့္ အစာအိမ္ လမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
လက္ရွိတြင္ YCDC အေန ျဖင့္ သက္ဆိုင္ရာၿမိဳ႕နယ္မ်ားအ လိုက္ ေစ်းမ်ား၌ အသားမ်ား ေရာင္းခ်ေနမႈကို ေစ်းမ်ားဌာန၊ ေစ်းသာယာေရးအဖဲြ႕မ်ားႏွင့္ ပူး ေပါင္းကာ ေရွာင္တခင္၀င္ေရာက္ စစ္ေဆးေနၿပီး က်န္းမာေရးႏွင့္ မ ညီၫြတ္သည့္ မလတ္ဆတ္ေသာ အသားငါးမ်ားေရာင္းခ်ေနသည္ ကိုေတြ႕ရွိိလွ်င္ ယင္းအသားငါး မ်ားကို သိမ္းဆည္း၍ ေဆးဖ်န္း ျခင္း၊ ေျမျမႇဳပ္ဖ်က္ဆီးျခင္း၊ေရာင္း ခ်သူမ်ားကို အသိပညာေပးျခင္း ႏွင့္ ခံ၀န္ကတိေရးထိုးခိုင္းျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္လ်က္ရွိေၾကာင္း ေဒါက္ တာလွေမဦးကေျပာသည္။
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္ အမဲသား၊ သိုး၊ ဆိတ္၊ ၀က္စေသာ အသားမ်ားကို ရြာသာႀကီး၊ လႈိင္သာယာ၊ ေရႊျပည္သာႏွင့္ ရြာမတို႔၌ထုတ္လုပ္ၿပီး ယင္းေနရာမ်ားတြင္ အသားထုတ္လုပ္မႈသည္ တစ္ေန႔လွ်င္ ၈၆,၇၈၀ ပိႆာရွိေၾကာင္း YCDC စာရင္းမ်ားအရသိရသည္။
Source : 7day Daily News